Er liggen in veel voortuinen nog steeds veel tegels en stenen. Soms hebben mensen niet eens een voortuintje. Om dan toch meer groen in de stad te krijgen, kan je een geveltuintje aanleggen. Ook door gemeentes wordt dit steeds vaker gestimuleerd.

Heel holland wipt

NK Tegelwippen 2021

Van 30 maart tot 30 september 2021 kan je meedoen met het NK tegelwippen in je voor of achtertuin. Of je creëert een geveltuin. Elke tegel vervang je dan voor groen uiteraard. Zorg wel dat je goed op de hoogte bent van hoeveel tegels je aan de gevel mag wippen in jouw gemeente. Dus check de regelgeving op de website van je gemeente. Dit kan nog wel eens verschillen. In je eigen voor of achtertuin maakt dat natuurlijk niet uit, dat is eigen grond. Klik hier om te lezen hoe het tegelwip kampioenschap gaat en hoe je mee kan doen.

Meer groen, moet je doen

Waarom een geveltuin goed is? Het is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je stad én het klimaat. Ze maken je straat mooier en geven je een goed gevoel. Een groene omgeving is namelijk goed voor je humeur en je gezondheid. Daarnaast brengen geveltuinen meer natuur in de stad. Vogels en insecten kunnen er hun eten kunnen vinden, ze maken er een nest of rusten er uit op hun doortocht. Op hele warme, tegenwoordig soms zelf hete dagen, zorgen geveltuintjes voor verkoeling. Planten koelen de stad af, terwijl stenen en asfalt de stad warmer maken omdat ze veel zonlicht absorberen. De planten in je geveltuin produceren zuurstof en filteren fijn stof en zorgen daardoor voor een betere luchtkwaliteit. Nog een reden om meer tegels uit je tuin te halen is dat regenwater niet in het riool verdwijnt, maar in de grond zodat het grondwater op peil blijft. Redenen genoeg om aan de slag te gaan met tegelwippen.

Zon, halfschaduw, schaduw

Wat wel belangrijk is voordat je aan je geveltuin begint, is om te weten welke planten geschikt zijn voor jouw geveltuin. Afhankelijk van waar je gevel ligt (noorden, oosten, zuiden of westen) zijn er andere planten geschikt. De vraag is ook wil je groen blijvers, bloemen of een mix daarvan. Fijn is dan dat je iemand inschakelt die daar verstand van heeft. Bij Huisje Boompje Plantje kan je informatie vragen (en planten kopen) over de planten of een kant en klaar pakket bestellen, zodat alles snel geregeld is. Klik hier voor de website. Ook op Facebook en Instagram is Huisje Boompje Plantje te vinden. Succes en veel plezier met het aanleggen van je geveltuintje.

https://www.facebook.com/huisjeboompjeplantje?locale=nl_NL

https://www.instagram.com/huisjeboompjeplantje/

Huisje Boompje Plantje | Kampen, eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel

De Jungle Van … (2) Do it Yourself (4) Plant van de Week (11) There's No Planet B (6) Tips en Tricks (19)